Haber

‘Bir kilo kırmızı et bir kilo börek alıyor, et pahalı değil’

Ulusal Kırmızı Et Kurulu (UKON) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Hacıince, 2023 yılında kırmızı et fiyatlarının hızla artmaya başladığı haberlerine ilişkin açıklama yaptı. hamur işinin birebir aynı olduğunu, et fiyatlarının günümüz koşullarında değerli olmadığını savundu.

‘fiyat artışının arka planını arıyoruz’

Hacıince yaptığı açıklamada, “Dünyada olduğu gibi ülkemizde de büyük bir mücadelenin yaşandığı enflasyonist ortamda karkas et fiyatlarının artması spekülatif mi yoksa mevcut piyasa koşullarının doğal bir sonucu mu? Soruların cevapları doğru belirlenmelidir. Aksi takdirde sektörün temel taşları olan üretici veya tüketicilerimiz haksızlığa uğrayabilir ve zarar görebilir.”

Ulusal Kırmızı Et Kurumu olarak kırmızı et piyasasındaki maliyet ve karkas satış fiyatlarını düzenli olarak takip ederek kamuoyu ile paylaştıklarını belirten Hacıince, son bir aydaki fiyat artışlarını da takip ettiklerini ve titizlikle incelediklerini vurguladı. söz konusu artışların arka planı.

‘KIRMIZI ETİN PAHALI OLDUĞUNU DEĞERLENDİRMEK MÜMKÜN DEĞİL’

Hacıince, piyasa dinamiklerinin oluşturduğu karkas satış fiyatlarının fiyat maliyet endeksi ile karşılaştırılıp karşılaştırılmadığının tespit edilebilmesi için öncelikle karkas etin maliyetinin belirlenmesi, ardından ortaya çıkan maliyetin de fiyat maliyet endeksi ile karşılaştırılması gerektiğini belirtti. satış fiyatı. Hacıince’nin açıklamasında şu ifadelere yer verildi: “2022 Ocak ayında 40 TL/Kg olan yerli besi sığırı fiyatı yüzde 150 artarak 100 TL/Kg’a ulaştı. Tarafımızca yapılan hesaplamada yeni canlı besi sığır fiyatı 100 TL/Kg, besi yemi 6,2 TL/Kg, saman 3 TL/Kg olup, 1 Kg yerli sığır karkas maliyetinin 124,8 TL olduğu tespit edilmiştir. lira.

Meclisimizin resmi internet sitesinde yayınlanan 12.01.2023 tarihli pazar araştırmasında da görüleceği üzere biçerdöver ve mezbahalarda karkas alım fiyatı 135,21 TL/Kg’dır. Görüldüğü gibi karkas etin cari fiyatı ise maliyeti karşılayacak seviyeye geldi. Girdilerdeki artışın üretim sürecine yansımasını ortaya koyacağımız araştırmamız kapsamında 2022 yılında karkas üreterek piyasaya arz eden bir besi işletmesinin satış verileri de incelenmiş; Karkas ortalaması 348 Kg/BAŞ olan sığırların satış gelirlerinin ortalama 33.727 TL/BAŞ olarak gerçekleştiği görüldü. Bu işletmenin 2022 yılında sattığı hayvanı yerli buzağı ile değiştirebilmesi için bugün 280 kg besilik buzağı için 28 bin TL harcaması gerekiyor. Kısacası, son bir yıl içinde sekiz ay boyunca beslenip kesilen 600 kg’lık bir canlı sığır, cari fiyatlarla 280 kg’lık besilik bir buzağı ile değiştirilebiliyor. Araştırmamız gösteriyor ki; Maliyet ve satış fiyatı uygunluğu açısından cari karkas fiyatları doğrultusunda bir değerlendirme yapmak kesinlikle mümkün değildir.”

‘KIRMIZI ET DİĞER HAYVAN ÜRÜNLERİ GİBİ ARTIŞ YAPMADI’

Kırmızı et fiyatlarındaki artışı diğer hayvansal ürünlerdeki artışla karşılaştıran Hacıince, kırmızı ette diğer hayvansal ürünlerdeki kadar artış olmadığını kaydetti. 2022 yılı başı ve 2023 yılı başındaki fiyatlar baz alındığında 40 TL olan kaşar peynirinin ağırlığı yüzde 250 artarak 140 TL’ye, beyaz peynirin ağırlığı 30 TL’den yüzde 266 artarak 110 TL’ye, tereyağ yüzde 50 arttı. TL’den 215 TL’ye. Tavuk etinin yüzde 330 artarak 13 TL’den 33 TL’ye, yüzde 154, yumurtanın ise yüzde 108 artarak 1,2 TL’den 2,5 TL’ye çıktığını belirtti. Hacıince, karkas dana etinin sadece yüzde 98,5 artış göstererek 68 TL’den 135 TL’ye çıktığını bildirdi.

Bir kilo su böreğinin 135 TL, baklavanın ise 350-400 TL olduğuna dikkat çeken Hacıince, “Bu işlerin bir maliyeti olsa da hamilelikten itibaren en az 24 ay büyük emek ve parayla üretilebilen kırmızı et. besi sonuna kadar, dedi. 1 kiloya 1 kilo börek, 3 kiloya bir kilo baklava alınabiliyorsa, o zaman bugünün fiyatlarıyla etin kıymetli bir eser olduğunu söylemek lafa sığmaz. Tüketici nezdinde daha ekonomik et tüketimi sağlamak için karkas satış fiyatlarını normalin altında tutmaya çalışmak yerine yem maddesi ve yem gibi temel girdileri azaltmaya yönelik çalışmaların yapılmasının en gerçekçi yaklaşım olacağına inanıyoruz. maliyet. Ülkemizle birlikte tüm dünyada canlı hayvan ve karkas et fiyatlarındaki artış nedeniyle ülkemizdeki et piyasasını düzene sokmak amacıyla kasaplık veya karkas et ithalatı analizlere katkı sağlamayacak. Aksine üreticileri yeniden tedirgin edecek ve uzun vadeli üretimi istikrarsızlaştıracaktır.” (HABER MERKEZİ)

haberartova.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu